Kristiansands Cykleklubb

Terreng, utfor og enduro

Utfor og enduro er to grener som har blitt svær populære de siste årene. KCKs tilbud er knyttet til Kristiansand Sykkelpark på Tveit. I perioden påske til høstferien er heisen og bakken åpen ukentlig i tillegg til utvalgte lørdager.

Utfor og enduro er en utstyrspreget sport, men KCK er opptatt av å holde utstyrshysteriet nede – det er rytteren oppå sykkelen som teller. Ved rittdeltakelse i KCK-regi forplikter imidlertid utøverne seg til å stille med sykkel som tåler utforbruk, samt to fungerende bremser og påkrevd beskyttelsesutstyr (helhjelm, ryggplate og kne- og albuebeskytter). 

Utforsykler er laget spesielt for denne typen sykling, og anbefales dersom man vil drive aktivt med denne grenen. Det er derimot fullt mulig å prøve seg med en vanlig terrengsykkel til å begynne med. Hjelm, 2 velfungerende bremser og dekk med godt mønster er en forutsetning, og vi anbefaler kne-og albuebeskyttere. 

Terreng sykles i løyper med blandet underlag, gjerne en blanding av grove skogsløyper, stier, jevne grusveier, og noen ganger delvis på asfalterte veier. Det konkurreres i grenene Rundbane og Maraton. Maraton er en videreutvikling av Rundbane, men har betydelig lengre løyper. I 1996 ble Rundbanesykling en olympisk sport, og det er den eneste terrengsykkelgrenen som blir utøvet som en olympisk øvelse.

Utforsykling er en fartsfylt og spennende gren innen terrengsykling. Konkurranseformen går ut på å ta seg fortest mulig ned løyper som består av naturlige hindringer og bygde elementer som hopp og doserte svinger. Man starter stort sett i ett minutts intervaller, og løypene går for det meste nedover, noen ganger med korte flatere partier innimellom. Sporten stiller store og forskjellige krav til utøvernes egenskaper, både fysisk, teknisk og mentalt. Trening for utforsyklister er derfor både variert og morsomt. Vår og sommer trener vi ute, ofte med teknisk fokus. Høst og vinter trener vi gjerne sammen med andre grener i klubben.

Enduro består av fartsetapper nedover, men også bortover og oppover. Konkurranseformen appellerer til stadig flere. På mange måter kan du si at det er utforsykling hvor du må sykle opp igjen i stedenfor å ta heisen.